Unique Vision for Residential Remodeling Since 1978
(952) 920-6543

Exterior Gallery: Set 43

 




Photography by Joy Watson of Modern Joy Photography


HOME LOCATION: Edina, MN
HOME BUILT: 1949


After Orfield Design


This was the sixth major project we designed & completed for this family.

The existing rear porch was between a crumbling concrete retaining wall & a previous family room addition. In the middle was the kitchen entry & on its opposite side, the backyard. The stained wood decking & ceiling with only a small skylight made it feel cramped & dark.

Initially our clients only thought of a two-season unheated porch in this area, to enjoy a more open & inviting relationship to the outdoors. We recognized that with our unpredictable weather, along with the voids of space insufficient for a formal dining room, a true four-season room addition would be better suited to the configuration & size of the homes high-end neighborhood.

We started with an updated Property Site Survey required by the City. To achieve the 16’ x 16’ space, the pair of French doors between the Family Room & old deck were removed & a sheetrock opening installed. The 4-wide slide-by patio doors received the same treatment, only these were reused at the rear, with a new Andersen® round top window above, softening the linear look.

The family room carpet & bar tile flooring inside became Red Oak to match the rest of the main floor, seamlessly connecting old & new. For consistency, the same Galaxy Mocha tile at the front entry floor, (a discontinued item), was found & shipped from an East Coast warehouse for use at the rear entry. The floor tile patio door entry arch reflects the new window above, with a Corian sill complementing the last of the tile.

Neutral paint finishes of Soft Satin & Serengeti Sand keep the earthy relationship to the outdoors. All new lighting provides ambiance control & illuminate the new 14’x18’ Prairie Tan Colored brushed concrete Patio, with another mirroring curve. Construction is on a new concrete block crawlspace foundation, includes a replacement supporting concrete block wall, foam insulation, a drainage system between their neighbors, and seamless siding & “flat” roof transitions.

For the owners new storage shed, a 9’ x 9’ concrete slab was poured to match the patio. The remainder of the side yards concrete retaining wall was replaced & extended using huge 36” to 48” natural rock boulders. Over twenty-five of these were brought in to use & as hill “outcroppings”. By performing major landscaping around the entire home consisting of grading, bush & weed removal, new sod, edger, boulders, tons of fill, river rock, mulch, & stepping stones, the entire back, sides & front yards were revived & became welcoming & low-maintenance.

This addition not only now creates a formal dining room but also connects adjacent rooms. Its perfect location provides the ability of multiple uses for bright all-weather entertainment.