(952) 920-6543
Contact Us
Home Location : Minneapolis, MN
Home Built : 1928
Photographer : Heinz Richter, GMP Photography

Summary :

The unusual design of the building is the result of reworking original 1928 built grain towers into 12 floors of residential Condominiums in 1983. Quality concrete building with architectural interest at every turn, distinguished by gracefully curved and exposed concrete walls. Living units with balconies have expansive views overlooking Lake Calhoun and the downtown skyline. The owners of this particular unit did not like the outdated master bath and general bath. They wanted to freshen the spaces, as well as create usable storage although this was somewhat controlled by the existing buildings curving concrete walls, floors and ceilings.


Awards & Achievements :

See other projects we did on this home :

Scope & Objectives

We created a Transitional theme based upon the artisan-crafted style, combining soft contemporary elements. The custom painted vanity and floor to ceiling linen cabinets are unique because they feature flat panel doors with extra wide stiles and rails and slab drawer fronts. At the left side of the vanity, on the interior of the cabinet, there is a hidden tub access panel to meet plumbing code.

Grey tile flooring, softly swirled Carrera Gris tile on the tub/shower walls and Calcutta Gold Marble countertop ground this room. The decorative Calcutta Marble border in the shower and vanity splash create a spark of visual geometric interest. These naturalistic patterns and materials collaborate to brighten this interior master bathroom and reflect the owners’ personality and fashionable taste.

The lighting was improved by changing from one overhead light rail at the vanity to three sconces at the sides of the new pivoting chrome mirrors, for perfect makeup application. The new hardware, and white plumbing fixtures such as the Toto toilet, oval under-mount sinks, Kohler soaking tub with integral tile flange and tub skirt, chrome shower trims and lavatory faucets round out the monochromatic features in this bathroom.

Being that there was no separation between the master closet and master bath areas, it only made sense to address that room at the same time. Boxes and plastic totes would not do any longer. We proposed matching the custom bath cabinetry with the closet. The supports had to be shaped and adjusted on-site to fit the unique concrete curved walls. This room now has designated storage for hanging and folded clothes as well as other dressing accessories, and now compliments and no longer distracts from the new master bathroom!


Challenges

The unusual design of the building is the result of reworking original 1928 built grain towers into 12 floors of residential Condominiums in 1983. This is a quality concrete building with architectural interest at every turn, distinguished by gracefully curved and exposed concrete walls. The high-end living units with balconies have expansive views overlooking a lake and a downtown skyline.

The extent of the remodel was restricted by the condominiums building management rules which prohibited us from moving any toilets, tubs, or showers from their existing locations. We could however change the sink plumbing. Freshening the spaces was somewhat controlled by the existing buildings solid concrete floors and ceilings and curved concrete walls. The footprint of the rooms could not be changed. Lighting had to remain in essentially existing locations on the walls, as overhead lighting could not be added. Heating, cooling, and ventilation could not be changed.

Anytime you work in a multi-housing building it’s a little more complicated. We had to be considerate of not only our clients, but also the building’s rules regarding work hours, waste disposal, the secured entrance, elevator use, limited parking, and of course the neighbors above, below, and adjacent in regards to noise, water shutoffs, and cleanliness.

This client had strong personal preferences in restricting a color palette. She was absolutely set on white cabinetry and a soaking tub, but had no ideas on the rest of the space. This bathroom was going to be primarily used by her, so therefore had to have a feminine feel. She wanted to keep a monochromatic color scheme so that she could be free to accessorize and decorate in any color at any time. To do this we pulled together the following elements.


WordPress Video Lightbox Plugin