(952) 920-6543
Contact Us
Home Location : Golden Valley, MN
Home Built : 1967
Photographer : Joy Watson, Modern Joy Photography

Summary :

The goal was to create a private master bedroom suite in this big 1967 rambler. To do this, walls were reconfigured; doors, millwork & hardwood flooring were salvaged & reused. The guest/general bath & the small master bath behind it were gutted to create one large guest/general bathroom with a window. We divided an adjacent small bedroom into two rooms, so one could be the master walk-in closet & the other dedicated to a new ¾ master bathroom. Controlled lighting with a minimalists approach to finishes & bright color in each room made this master suite into a roomy retreat.


Awards & Achievements :

See other projects we did on this home :

Scope & Objectives

This large one-level rambler over a full walkout basement was built in 1967 & had received many major remodeling projects to update it over the years. One of the remaining wish list projects for these soon-to-be “empty-nesters” was to create a private Master Suite. With four bedrooms/two baths on the main level & two bedrooms/one bath in the basement, space for future resale was not a concern, especially considering the value the new layout would bring!

The full guest/general bath was on the interior of the home off the main hallway, with the tiny ¾ master bathroom behind it. We gutted both these baths, removed the wall between & captured the space from the old master bath to use in the remodeled guest/general bath.

To create the master suite, a wall was built dividing an adjacent smaller bedroom into two rooms, with one serving as the large master walk-in closet & the other for the new spacious ¾ master bathroom. Galvanized piping was removed & new basement soil pipe, drains, waste, vents & water lines were run to the new bath. Popcorn ceilings were laminated over smooth, & new sub-floor was installed. New insulation was put on exterior & interior walls, deadening sound for the occupants’ privacy.

Simply reframing the entry door to the master bedroom & removing a jog in the wall generated major functional space.

Because our client is deaf, we had to make sure that all the code-required hard-wired smoke & carbon monoxide detectors were specially purchased to include strobe lights.

We carefully removed natural hardwood flooring from the converted bedroom was saved & reinstalled wherever the new construction affected it. A final sand & recoat on this made it look like new.

All the original stained doors & millwork were saved & reused in new locations wherever possible &, along with windows, painted a soft white with all hardware changed to brushed nickel. The master bedroom previously only had one center light, so installing many recessed lights on dimmer switches in this room created a whole new atmosphere.

In the master bathroom, we allowed space for the owner’s freestanding linen cabinet of choice. The 6’ long white double sink vanity with a Carrera Marble countertop displays the showers mix teal glass tile border as its backsplash. In turn, the two-person shower uses the white Carrera on the shower door threshold, ½ wall top, & corner shampoo shelves.

A 12×24 Argo bath floor blends with the vertically staggered joint Plesio shower wall tile, & the Toemi Pebbles shower floor provides a foot massage with every use! Brilliant teal glass strips are clearly exhibited through the brushed nickel framed glass shower door & ½-wall glass panel.

Inoui vanity wall sconces at the sides of the mirrored medicine chests, recessed LED lighting, a quiet bath fan/light/night-light & window natural light, take this bathroom from feeling all business to spa in seconds!

Controlled lighting with a minimalists approach to finishes & bright color in each room made this master suite into a roomy retreat.


WordPress Video Lightbox Plugin